Zene

Keresés ebben a blogban

2012. június 3., vasárnap

Lonka - 60. szülinapra



1952. június 2. án az akkor lapok hírül adták, hogy Budapesten megszületett Koltay Gergely. Ma 2012 június 2.-át írunk. A közben eltelt 60 év minden dokumentuma, emléke, ereklyéje, a születésnapját ma ünneplő Koltay Gergelyről mesél. Ennek a 60. születésnapnak a megünneplésére gyülekezik a közönség, a barátok, ismerősök az Uránia Nemzeti Filmszínház épületében. Ünnepi koncert veszi kezdetét hamarosan.
Előtte sikerül Gergőt elcibálni az interjúk közepette, és a Kormorán Baráti Kör köszöntheti őt. A köszöntést követően betódulunk a színházterembe, és végre kezdetét veszi a születésnapi, szuperkoncert és időutazás. Ahogy az elmúlt 60 év ereklyéi, emlékei, ugyanúgy a felhangzó dalok, bejátszások, vendégek is életének egy részét, nagyon jelentős részét idézik. A kezdeti évek, az első magyarországi folc-rock együttes megalakulása, a Halmos Bélával, Sebő Ferenccel eltöltött évek. Ezt idézi a színpadon Halmos Béla, hegedűjével, és a Hallod e te szelídecske, mezőségi népdallal. Az első ölelés és köszöntés a színpadon, majd érkezik Papadimitriu Athina, a Gergő által rendezett Mindörökké Elektrából énekel.
És pereg tovább a műsor, felidéződik régi március 15. emléke, ami friss, újszerű ünneplést hozott a Múzeumnál. Hallgatjuk Varga Miklós énekét, - fehérló fia, isten szülötte, az út előtted áll. - vagy - szemedben még ég a tűz, kísérje Isten léptedet - és nem utolsó sorban - keresd, míg élsz a népedet! - Olyan gondolatok ezek, melyek a közelgő június 4.-e árnyékában különös jelentőséget kapnak. Akárcsak Árom imája, vagy a Gyopárt a Hargitáról hozzatok c. dal, melyet a közönség vastapsa kísér. .. mert gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök hallhatatlanok .... Kalapács Józsi érkezik - Ez a föld az enyém, nagyapám bennem él, harang szól a vágyaiért....A dalok, szövegek nagyon jól körvonalazható gondolatok, téma köré csoportosulnak. Nép, haza, szeretet, magyarság tudat, nemzet, összetartozás.
Mindezekből szinte természetesen adódik az ünneplés egyik csúcspontja, amikor felolvassák az erdélyi TransylMania együttes levelét, Koltay Gergelyt köszöntve. ... Apám, mondd el a hegyek nevét...az ismert TransylMania dal kezdő sora, így kezdődik a levél is. Amelyben a köszöntésen túl a hála is megfogalmazódik, tisztelet és szeretet. Hogy volt egy ember, aki vállalta, felelősséget érezve vállalta, az erdélyi zenekar felkarolását, támogatását, és vállalta az útmutatást is. A dal szövegét korántsem pontosan idézve, - mert kell egy ember, aki tovább adja a tudást, tovább adja a mondát és regét, mert ezek " éltetnek engem s a népemet " . Koltay Gergelyre ráillenek a sorok, gondolatai éltetik az eszmét, többek között a nemzet egységéről, magyarságról. Megmaradásról. Emelkedett pillanatok tanúi lehettünk.

És folytatódik az ünneplés, újabb pályatársak érkeznek, újabb dalok, újabb köszöntések. Mind e közben a színpadon újra és újra a nyolc betyár, vagyis a Kormorán zenekar ! Az az együttes, mely elválaszthatatlan Koltay Gergőtől. És jön Bill, a király is, vagyis Deák Bill Gyula, 60 csapásról énekelve.
Lassan a vége felé közeledik az időutazás, megérkezünk a jelenbe. Szól a legújabb lemez címadó dala, Vadkert fehérben. Mert vadkertben élünk, és itt kell megmaradni tisztességesnek, fehérnek. Ezek után a színpadra már a torta érkezik, a család, a gyerekek, és minden fellépő, aki ma itt köszöntötte az ünnepeltet. Szól az Álmodj álmot álmodót..

"Álmodj szépet nekem, körbeéred szívem,
Álmodj fényt, csillagot, mindent mit adhatok.
Álmodj csendes kézfogást, mellyel barátot találsz,
Álmodj titkos simogatást, álmodj reggelt éj után,
Álmodj végtelen időt, hogy szerethesd a jövőt,
Álmodj embert, ki vár, valahol egy szóra rátalál.
Álmodj igazat és jót, egy újabb álmodót,
Álmodj minden éjszakán új tervet, új csodát.
Égnek a gyertyák, fellobbant a láng,
Mind ki eddig idegen volt, egy másikat talál.
Égnek a gyertyák, fellobbant a láng,
Egy téren összegyűlnek, mind ki jövőbe lát.
Álmodj választ, ha felelni kell, mert van, ki álmodni mer,
Álmodj tündért fiaidnak, álmodj hazát magadnak.
Álmodj népet ki tudja nevét, álmodj nyelvet ami tiéd,
Álmodj álmot álmodót, álmodj igaz szót.
Égnek a gyertyák, fellobbant a láng,
Mind ki eddig idegen volt, egy másikat talál.
Égnek a gyertyák, fellobbant a láng,
Egy téren összegyűlnek, mind ki jövőbe lát.
Égnek a gyertyák, fellobbant a láng,
Mind ki eddig idegen volt, egy másikat talál.
Égnek a gyertyák, fellobbant a láng,
Egy téren összegyűlnek, mind ki jövőbe lát. '

És .. boldog szülinapot, boldog szülinapot, boldog szülinapot Gergő....

Áll a közönség, barátok, ismerősök, ünnepeljük a 60 éves Koltay Gergelyt. Sok ilyen szép születésnapot még, sok évet, sok sikert, örömet !
Nekünk meg sok élményt, melyet így, együtt élhetünk meg :)

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés