Zene

Keresés ebben a blogban

2010. június 29., kedd

Lonka: Koppány kapcsán IAK-ról, Feféről, és szerepekről..

1993 óta kerül megrendezésre, és egy évvel később már Ferencvárosi Ünnepi Játékoknak nevezik,. majd kialakul a Fefe, azaz Ferencvárosi fesztivál.. . Ez a fesztivál minden év június 15 és július 15 között kerül megrendezésre, és ma már két, három helyszínen is zajlik. Az egyik helyszín volt ebben az évben az Albert stadion, vagyis , ahogy mindenki ismeri, a Fradi-pálya. Itt adták elő Szörényi: Bródy rockoperáját, az István, a királyt a Társulat tagjai. 2008 után újra a fővárosban a Társulat... örömünnepre készültünk.
A történetről nem hiszem, hogy írni lehetne bármi újat. Van-e, aki nem ismeri.. talán egy éve olvastam, hogy a szándék megfogalmazódni látszik, és érettségi tétel lesz az IAK. Valóban, láttam nagyon kicsiket, és nagyon időseket a közönség soraiban, és nem csak itt a Fefén. Mindegyikük ismerte, tudta, átélte. Nem állítom, hogy nem mindenki a maga módján, de ez nem von le semmit a dologból. Azért a"kedvenc" kommentem még ma is az, " és lesz majd egy ember, és azt négyfelé vágják.. " valahogy így. A darab után viszont sokakban felmerült a kérdés újra, hogy miért is harcol Koppány? Miért is emlegeti az ősi törvényt?? Mivel jómagam, mindig, a bemutatás óta az egész mű szeretete mellett a végtelenségig Koppány hívő voltam, vagyok... ) ezért valamikor ennek is utána néztem.
Tehát Koppány Árpád leszármazottja volt, és így a jogos utód. Géza azonban megeskette, hogy lemond erről a jogról, István javára, és István is az ősi törvényt követi majd. Mivel azonban apja halálát követően az ifjú fejedelem letérni készül erről az útról, Koppány követelése jogos. Mint ahogy az ősi jog alapján jogos az is, hogy Saroltot magának követeli, és ezzel a trónt is.
Egyes felfogások szerint István tulajdonképpen apja akaratával szemben cselekszik, elszakítja a magyarságot múltjától, és új útra vezeti. Ő lesz az első magyar király. A Kárpát-medence magyar törzseit vagy fegyverrel, vagy békés úton uralma alá hajtotta,, a lázadásokat leverte. A magyar törzsek szövetségéből létrehozta a keresztény magyar államot, az akkori Európa hatalmi törekvései, harcai közepette. Ma már legfeljebb elmélkedhetünk arról, hogy mi lett volna, ha akkoron Koppány győz, nem Róma, hanem Bizánc felé indulunk.. hol lennénk ma..
De jöjjünk vissza a múltból, és nézzük mi is történik az Albert stadionban. Két estén keresztül halljuk az ismert dallamokat, és nézzük a számunkra kedves embereket. A péntek esti fellépést követi egy nagyszerűre sikeredett szombati előadás. Minden ismert, minden láttunk már.. és mégis, egy egy gesztus kapcsán összenézünk.. de jó, mintha eddig ezt nem vettem volna észre. :) Újra azt látom, érzem, hogy a szerepek kiosztása annak idején nagy tapasztalattal, óriási előrelátással, és persze az akkori nézők empátiájával történt. ( és szavazataival..) Mindenki a helyén, mindenki arra a szerepre termett. Tudnának mást is, hogyne.. de az adott szereposztás a legjobb, mi elképzelhető, ezt is oly sokszor átbeszéltük. S ha már Koppány.. a szerep rátalált Vadkerti Imrére.. aki elhivatottan, megfelelő erővel, tartással, meg nem alkuvással kelti életre a vezérlésre termett, arra alkalmas, de a történelem viharában bukásra ítélt Vezér alakját. Mind e mellett egy szerethető embert mutat, aki valóban mindenben alternatívája lehetne Istvánnak. Hangi adottságai, egyéni hangszíne itt is sok kedvelőt szerzett neki.
Szép két estén vagyunk túl.. az IAK a régi, még mindig fogva tart sokunkat. A barátok, ismerősök újra együtt, a nézőtéri koreográfia működik, majd a színpadi is a tapsrend alatt. Mosolyok, taps.. ujjongás. Könnyek, mind velejárója az előadásoknak. Miközben kifelé araszolunk, halljuk mások véleményét is.. van, aki meghatott, van, aki itt is a Vikidál-korszakot emlegeti, van aki dudorászik. Mások tervezik hogy megnézik többször is.. remélem, lesz rá alkalom. Van, aki azt mondja, a legközelebbire elküldi a gyerekeket is, mert ezt meg kell nézni. Olyan is akad, aki azt kérdezi, őrültek voltak ott az első sorban? mit lehet mondani erre.. igen, őrültek vagyunk, tudjuk.. ez már így marad..

és hogy aki nem lehetett ott, az is kapjon ízelítőt.. jöjjenek a képek--
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000249138775#!/album.php?aid=19388&id=100000249138775

legközelebb Szekszárd.. jaj, de messze van még

3 megjegyzés:

  1. Hú, Lonka! Nagyon érdekes gondolatokat vetettél fel. Félreteszem az érzelmeket. A szívem mindig a pogány oldalhoz vonzott,Mindig - érzelmileg a Szállj fel szabad madár...volt ami megragadott... Nem beszélve arról, hogy Koppány legerősebb, legütősebb dala nekem már régen az hogy Szemtől szemben... így kívánja tisztességünk... Ahogy ezt Imi énekli és játssza.... Hát ez ami nagyon ott van. az Elkésett a békevágyról nem is beszélek... Bizánchoz kapcsolódás kérdése
    Koppány felvette a bizánci keresztséget, ha nem is hitt benne... Mint Géza sem. Elég gazdag vagyok ahhoz hogy több istennek is áldozzak. Koppány jogos trónkövetelő volt. Ez nem is kérdés. Bármenyire is szeretnénk, szerettük volna a szabadságunkat, az már akkor nem működött úgy... de a bizánci kereszténység sem, ami alternatív út lehetett volna, bár ebben Kristóf ezerszer profibb, mint én.
    Érzelmileg Koppány, értelmileg István
    Koppány tragédiája a szememben pont ez
    Nagyot akar és igaza van, érzelmileg, öröklésileg, valóban jogos trónkövetelő, , végképp benne van, amiben hinni tud az ember...
    De ha nem lett volna István, én ezeket a gondolatokat nem magyarul fogalmaztam volna meg... Most 2010-ben

    VálaszTörlés
  2. És folytatom a gondolatsort. Én a teljesen pogány leány... aki mindig Koppány hívő érzelmileg... de aki minden előadásnál reménykedik abban, hogy az a kéznyújtás korábban következik be... nem a halál után... hogy hamarabb össze tudja a két világnézet vetni a hátát, épp úgy mint az adj békét, uramnál... és sokszor én sem tudom meddig szabad tartson a büszkeség, és honnan kell kezdődjön a békevágy...

    VálaszTörlés
  3. de könyörgöm: minden ilyen csatánál "vérünk folyik és egyre fogy nemzetünk"

    VálaszTörlés