Zene

Keresés ebben a blogban

2010. január 28., csütörtök

Lonka: Egy nagyon várt koncert elé..

A gondolatok egy másik koncert kapcsán fogalmazódtak meg bennem, a minap. Miközben a dalokat hallgattam, és a színpadképet néztem, a fantáziám is elragadott. Láttam magamat, és láttam ugyanezeket a lányokat és fiúkat, egy másik fellépésen, ahol Imi jegyzi a koncertet. Talán nemsokára, talán a tavaszon. Mert újra zenekar van, és indulhat a turné. Indulhat!
Mennyi kérdés merül bennem fel, és ha ezt végiggondolom, eszembe vág, mennyi kérdés merülhet fel benne? Mekkora lehet a bizonytalanság? Mennyi munka lehet a szervezéssel. Hallom azokat, akik tartanak a koncertektől, mondván, nem kell szétforgácsolni az erőt, csak a szerepekre kell koncentrálni, csak az hozza meg a várt sikert. És hallom azokat is, akik úgy gondolják, ebben a közegben, ahol oly kicsiny a lehetőség, és oly sok jelentkező van, nem elég egy lábon állni. Igenis kell a fellépési lehetőség, és a koncert, koncertek lehetővé teszik azt, hogy az előadó több arcát megmutassa, több helyszínen hagyja ott névjegyét. Magam is ez utóbbit pártolom, de értem azokat, akik Imit színházi szerepek sokaságában szeretnék látni, musical, operett, sőt némelyek határozottan állítják operaszínpadokon.
De ha már koncert, mit is énekeljen? Nem hiszem, hogy van olyan rajongója, tisztelője, ismerőse Iminek, aki ne tudna , vagy már fejben össze ne állított volna egy listát azokról a dalokról, amelyet az ő előadásában szeretne hallani. Nem vagyok kivétel én sem.
Hosszú a lista. Vannak, akik azt mondják, musical, és énekelje mindazokat, amiket már énekelt, hagy halljuk, hogyan szól most. Mondja el újra, hogy Az élet szép, tudjuk meg, hogy A költő visszatér, merüljön fel a kérdés, Hogy élhettem így eddig én? és hogy élhetnék eztán, ha elmész?, de csak a rend kedvéért jöjjön egy Vidd haza, hisz az ízlés kérdése kinek ki testesíti meg Jean Valjeant. :) De kell István blokk is, hogyne, hiszen Imi életének mégis meghatározó eseménye a társulatos időszak, és az IAK bemutatók. Vele összeforrt lassan már a dal, idézzük vele kapcsolatban sokszor, Szállj fel, szabad madár.. .! És hányan, és hányan akarják most hallani a Börtöndalt, .." kivel Istennek célja van.. sosincs egyedül." Ha HAIR, akkor Bukowsky, vagy Berger?
Gondoljunk azokra, akik Imit csak hősként, nagy volumenű dalokkal tudják elképzelni. Hát kimaradhat-e a Kell még egy szó, vagy az áhítattal hallgatott Hazám, mennyien szeretik az Európát, és mostanában a Föld és ég gyermekeit. Tény, nagyon jól állnak ezek a dalok Iminek, hangjához, alkatához, egyéniségéhez nagyon passzolnak.
És akkor megszólal a másik tábor, na de álljunk meg, miért mindig ezt? Tessék megmozdulni azon a színpadon, tessék játszani a közönséggel, eddig elvarázsoltál, most nevettess meg, vagy hagy tudjak veled énekelni, legyek nyugodtan rekedt a végére, bíztathatsz is.. hogy szoktad?... gyerünk! vagy... nem hallom!..
Hagy zsémbeljenek mások, kell a pörgős Boldog szép napok, jöjjön a Valami Amerika, legyen ott a színpadon a csibész Csókkirály, .. ámuljunk el, jé, Imi táncolni is tud.. és lényének ugyanúgy része ez, mint a pátosz. Ha van valaki , aki még nem tudja.
Most megszólalnak azok, akik talán legrégebben ismerik őt, hohó, és hol vannak azok a számok, amiket régen énekeltél, az akkori zenekarokkal? Tudsz te Republikot is énekelni, Demjén dalokat, és rock and rollt is. Illés slágerek. Ó, énekeltél te régen Takáts Tamás dalt is, mos nem fogsz, ez nyilvánvaló, de azért ez jelez valamit. :)
A hangulat a tetőponton, jöhet egy kis megnyugvás. Mondjuk Máté Péter. A legidősebbek kedvére valami régi, üsse kő, megpróbálod a Meseautót? Édesanyám rajongana érte.
Hogy te Bocellit is szeretnél? El is hiszem. Fogsz is. Itt a vélemények egybehangzóak, énekeld! Olasz dalok, a capella, ó, ez ütős. Time to say goodbay, O sole mio, Besame mucho... Vivo per lei, .. Amigos para siempre... Nápolyi dal. Hogy vendéget kit hívsz, a duettekhez, azt már igazán rád bízom.
És lassan vége, még egy ráadás. Tudod mit? Készülj valami meglepetéssel!
Látod, csak bízd ránk, majd mi gondolatban megtervezünk, elképzelünk mindent. Mosolyogj , persze az álmodozásból visszatérve tudom, ez nem ilyen egyszerű. A munka oroszlán része a tiéd. Nagy feladat, látod, mennyi igény merül fel? Nem lesz könnyű összeállítani a koncert repertoárját.
És az utolsó kérdés... itthon inkább, vagy otthon? Mindenütt várnak, van aki tart attól, hogy csak odahaza lesznek ezek a fellépések, én nem gondolom. Mekkora előny, hogy otthon, és itthon mindenütt ismerik ezeket a dalokat, akárcsak téged, viszont ez a fellépések számát mennyire megnövelheti. De azért nem eltűnni otthon!
Mi maradt még ki? Ó, igen, az öltözék! Hú, hát vannak kedvenceim, de ezt nem részletezem. de ne csak sötét színek legyenek! :)
Így a végére érve látom, ehhez a koncerthez nem lenne elég a szokásos másfél -két óra. Egy torok kevés hozzá. Tudod mit? Azt énekeld, amit szeretnél, ami közel áll hozzád. És ne törődj azzal, ki mire bíztat, színház vagy pódium? Ami megérint, amivel azonosulni tudsz. És persze, ami adatik. Hogy mesélted? 13 éves korod óta volt zenekarod, és velük együtt léptél fel, alig hiszem, hogy ne hiányozna. S milyen jó lenne, ha lenne lemez, saját dalok, és azokból is énekelnél!

Imi! Mikor lesz már tavasz? Már szeretném hallani... mondjuk, Jó estét,Budapest!

2 megjegyzés:

  1. Egyetértek. Én is nagyon várom a koncertet, koncerteket. Kellenek a színpadi szerepek, a koncertek, az egyéb fellépések. Egyaránt. Nagyon egyetértek Lonkával abban, hogy Imi amellett, hogy a hősöket, illetve a komoly dalokat remekül játssza, énekli, adja át, igenis jöjjenek a bohém szerepek is, jöjjenek a pörgős dalok is. Szívesen meghallgatnám mindazt amiről Lonka írt... és még egy csomó mást is természetesen. Mint ahogy megnézném Imit rengeteg szerepben, J. Valjeanként, Javertként, Bukowskiként, Vronszkíjként, Vászolyként, János Apostolként,és még rengeteg rockopera, musical és operett szerepben, lehetne még sorolni.
    Visszatérve a koncertre: nagyon el tudnám képzelni, hogy ennyi szín, ennyi műfaj jelenjem meg Imi koncertjén.
    Énekelje, játssza amit szeret.
    És zárszóként: színház ÉS pódium!!!!

    VálaszTörlés
  2. Mit is mondjak én még? Lonka és Pálma minden lehetőséget elmondtak. Még sokáig fogok a gútai koncertedre gondolni Imi! Mennyi vallomás, új dal egy este alatt! Mennyi meglepetés, és élmény volt ! Bohém szerepek, hősök,operett, musical, rockoperák, tudom, hogy még megtalálnak ezek a szerepek, és lesz vágyálom szereped is. Jöjjenek,és teljesüljenek! Fújjad a dalt Jimmy!
    A zenekar és a fellépések,-a fél életed, nagyon jó hallgatni benneteket! Minden újnak végtelenül örülök, hallgatom újra, és újra.
    Talán egyszer kézbefoghatjuk a sajátkiadású első CD-t is.

    VálaszTörlés